Voorjaarstelling patrijzen 16 maart 2024
Waarnemingen patrijzen – voorjaarstelling
Stichting Patrijs van West-Twente
Stichting Patrijs van West-Twente komt op voor de belangen van het patrijs in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. Dat doet zij door in haar werkgebied aan biotoopverbetering ten behoeve van het patrijs te werken: inzaaien van ruigteranden zodat de patrijzen hier voedsel, dekking en rust vinden. En dat is hard nodig: sinds de jaren zeventig is de patrijzenstand landelijk met ruim 95% afgenomen. Stichting Patrijs van West-Twente besteed sinds 2014 extra aandacht aan het patrijs. Dit behelst onder meer het organiseren van tellingen, het ter beschikking stellen van zaadgoed voor de aanleg van ruigteranden en het geven van voorlichting en biotoopadvies.
Waarnemingen
Ieder voorjaar en ieder najaar vraagt de Stichting Patrijs van West-Twente aan de leden van de Wildbeheereenheid “West-Twente” om in hun velden de patrijzen te tellen. Natuurlijk zijn ook de gegevens van anderen die waarnemingen die dag doen, welkom. We denken dan met name aan gepassioneerde vogelaars, bijvoorbeeld leden van het IVN. Het gebied is begrensd door het Overijssels Kanaal in het noorden, de Sallandse Heuvelrug in het westen, de A1 in het zuiden en het Twentekanaal zijtak Almelo en de Veeneleiding in het oosten. In het voorjaar bakenen de haantjes van elk spannetje hun territorium af. Vooral nu de temperatuur soms al voorjaarsachtig is, is het goed mogelijk om de kraaiende haantjes te horen. Het geluid van het haantje is heel kenmerkend en een prima indicatie voor de aanwezigheid van een spannetje.
Melden
Er wordt gevraagd om op zaterdag 16 maart a.s. binnen dit gebied het veld in te gaan, ’s morgens vroeg bij het licht worden is het beste moment, om te luisteren naar het gekraai van het patrijzenhaantje. De gegevens worden terug gemeld via info@patrijsvanwesttwente.nl met vermelding van datum, locatie en aantallen. Alle gegevens van tellingen en andere waarnemingen helpen om een inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de populaties en eventuele maatregelen om een gunstig biotoop te creëren.
De afgelopen jaren kwamen er van diverse personen, zeker niet alleen jagers, maar van vooral ook bewoners van het buitengebied, meldingen van waarnemingen van patrijzen. Het aantal hectares waarop binnen het werkgebied van de Stichting waarnemingen gedaan zijn, nam toe. Het blijkt dat er steeds meer interesse is voor het patrijs, een zogenaamde gidssoort voor de kwaliteit van de leefomgeving voor akkervogels. Dat kan zeker ook gezien worden in de ontwikkeling, dat er in het agrarisch landschap steeds meer kleinschalige faunaranden worden aangelegd waar dit mogelijk is. Helaas kan uit de toename van het aantal geïnventariseerde hectares nog geen conclusie verbonden worden dat de dichtheid van broedparen per 100 ha groter is geworden.
Er is nog de nodige actie nodig om de biotopen voor het patrijs te versterken en onderling te verbinden waardoor de broedmogelijkheid en het broedsucces verhoogd worden.
Stichting Patrijs van West-Twente
Jan Kreijkes voorzitter
