Samen voor het behoud van de patrijs in Twente

Samen voor het behoud van de patrijs in Twente
Natuurliefhebber Hennie Gunnink uit Almelo staat niet alleen in zijn strijd voor het behoud van de Patrijs. Er blijkt zelfs een heuse werkgroep te zijn met de naam Stichting Patrijs van West-Twente. En die roept op tot bezinning. „We kunnen ons landschap maar één keer kapot maken.”
Gunnink vertelde vorige week in deze krant dat hij zich grote zorgen maakt over de patrijzen in het gebied waar de beoogde uitbreiding van het XL Businesspark gepland is. Veertig patrijzen telde Gunnink bij de groenstroken rondom het XL Businesspark in Almelo.
Zoveel hoendertjes bij elkaar, het is uniek voor Nederland. Met de bouw- en uitbreidingsplannen voor het regionale bedrijventerrein in het vooruitzicht, vreest Gunnink het einde van de patrijs. „Ze kunnen straks geen kant meer op.”
Gunnink krijgt nu bijval van de stichting die met name in west-Twente strijdt voor het behoud van de Patrijs. „Er is blijkbaar een niet te stillen honger naar meer industrieterrein, maar ook door uitbreiding van dorpen en steden, extra wegen en aanleg van zonneparken verdwijnt weer meer leefruimte voor de bewoners van die landschappen, zowel mensen als planten en dieren”, zegt voorzitter Jan Kreijkes van de stichting.
Stichting Patrijs van West-Twente komt op voor de belangen van het patrijs in de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. Dat doet zij door in haar werkgebied aan biotoopverbetering voor het patrijs te werken: inzaaien van ruigteranden zodat de patrijzen hier voedsel, dekking en rust vinden. En dat is hard nodig: sinds de jaren zeventig is de patrijzenstand landelijk met ruim 95 procent afgenomen. De stichting besteedt sinds 2014 extra aandacht aan het patrijs.
Opkomen voor dieren
Kreijkes klom in de pen om aandacht te vragen voor de patrijs. ’Nu kijkt de gemeente Almelo naar de andere kant van het Twentekanaal om weer een ruimteslurpend industrieterrein op te zetten. Bewoners daar roeren zich (terecht), maar wie komt er op voor de wilde dieren in het algemeen en voor het patrijs in het bijzonder die daar nu (nog) leven’, vraagt hij zich met zijn stichting af.
Uit tellingen vanaf 2014 blijkt dat binnen het werkgebied van de stichting juist in het gebied Ypelo, Enterbroek en Rectum nog de meeste patrijzen voorkomen: twee broedpaartjes per 100 hectare. „Uitgerekend in het beoogde uitbreidingsgebied van het XL Businesspark, ten noorden en ten zuiden van de Hoeselderdijk, komen de meeste patrijzen voor.
Vijf broedpaartjes per hectare. Ter indicatie: een geschikte leefomgeving voor het patrijs herbergt 24 tot 33 broedpaartjes per 100 hectare. Met de beoogde uitbreiding verdwijnt weer meer leefruimte voor de bewoners van die landschappen, zowel mensen als planten en dieren. Daar moeten we voor waken”, aldus Kreijkes.